Over tulpen

Wereldberoemd zijn ze, onze tulpen

Vooral de enkele tulp, die mooi is in haar eenvoud en voor het ultieme lentegevoel zorgt, kent natuurlijk iedereen. Op verzoek en tegen een geringe meerprijs ontvangen uw gasten een bosje dagverse tulpen na afloop van de rondvaart. 

Herkomst van de tulp

Veel mensen denken dat tulpen uit Holland komen. Dat is nu natuurlijk wel zo, maar oorspronkelijk komt dit bolgewas uit Turkije en omstreken. In de 16e eeuw was een Tulp daar een ontzettend schaars product dat alleen de rijke mensen konden betalen.

Toen de Tulp naar Nederland kwam, naar Leiden om precies te zijn, werd de ontzettend hoge prijs voor één bol beperkt. Hierna begon de tulpenhandel rijkelijk te bloeien in Nederland waar we vandaag nog steeds van kunnen genieten.

Er zijn ontzettend veel soorten tulpen.
Er zijn gekrulde tulpen, puntige tulpen maar ook mini tulpen die op rozen lijken.

Verzorging van tulpen in de tuin

Moeten de bollen nu wel of niet uit de grond na de bloei? Is het handig om na de bloei de bloemen er af te halen? En wat is nu de juiste standplaats voor tulpen? Zelf tulpen in de tuin planten en ze verzorgen is niet moeilijk, maar met deze tips ben jij verzekerd van de allermooiste tulpen in je eigen tuin.

Wat is de juiste standplaats voor tulpen?

Tulpen hebben niet echt een voorkeur als het gaat om de standplaats. Het zijn makkelijke bollen en daarom ook geschikt voor bijna iedere tuin. Wel zullen tulpen iets meer tevreden zijn met een fijne plek tussen volle zon en half-schaduw in. Maar ook de in de schaduw zullen de bollen je belonen met hun prachtige kleuren en vormen. Helaas zullen ze in de schaduw in de jaren erna wel iets meer moeite hebben om tot bloei te komen. Geef tulpen een plek met iets meer zon en je zult er ieder jaar opnieuw van kunnen genieten.

In een pot

Tulpenbollen zijn ook leuk om in een pot op het terras te zetten. Zo geef je in de grijze maanden je terras een lekkere opfrisser. Als je tulpen in een pot gaat planten kun je het beste onderin de pot een laagje hydrokorrels of grind doen. Zo zullen de bollen niet in het water komen te staan en komen de bollen vitaler op in de lente. Vul de pot verder met potgrond en plant ook hier de bollen drie keer zo diep als de hoogte van de bol.

Omdat de tulpen zeker 10 tot 15 cm diep geplant moeten worden zul je hier ook rekening mee moeten houden bij de keuze van de pot waar je ze in wilt zetten. Hij moet wel diep genoeg zijn voor de hoeveelheid aarde en hydrokorrels of grind. Nadat je de bollen in de grond hebt gestopt druk je de grond voorzichtig aan. Nu is het wachten tot de tulpen je zullen verrassen met hun vrolijke kleuren!

Tulpen groeien groter en groter

Je zult ook vast wel eens gemerkt hebben dat tulpen ook in de vaas rustig verder groeien en daardoor slap gaan hangen. Dit doorgroeien komt door celstrekking in de tulp. Echt voorkomen kun je dit niet, je kunt ze het beste gewoon op de gewenste lengte regelmatig opnieuw schuin afsnijden. Op die manier houd je ze langer mooi en kun je nog meer genieten van die prachtige kleuren in de vaas.

Tulpen van binnen naar buiten

Wist je dat je tulpen voor binnen, na de bloei ook gewoon in de tuin kunt zetten? Als de bloem uitgebloeid is kun je deze afknippen en de bol met steel en al op een zonnige plek in de grond zetten. Deze uitgebloeide tulpenbollen hoeven niet zo diep in de grond. Stop de bol goed onder de aarde zodat hij niet meer zichtbaar is. Als je ziet dat ook de stengel afsterft kun je de bollen uit de grond halen om ze in het najaar weer opnieuw te planten. Je kunt ze dan het beste gewoon weer buiten in de grond zetten. Zo kun je nog langer genieten van je tulpen op pot!